Szeretet, elengedés, visszatérés – könyvek

Olvasási idő: 3 perc

Továbbvisszük a személyes vonalat, és ezen a héten ismét Detti mesél nektek, most a vizek után a könyvekről.

Rengeteg kötettel a háta mögött és a polcán, nem hiába vallja magát könyvmolynak. Kisgyermekes anyukaként és zero hero-ként tuti tippeket ad arról, honnan szerezz be könyveket, vagy mit kezdj azokkal, amikre már nincsen szükséged.

Könyvmoly vagyok.

Mindig is az voltam. Buszon ülve, sétálva, egész nap, de akár ha csak 5 percem van, bárhol, bármennyit tudok olvasni. Igaz, mostanában már inkább Bogyó és Babócát olvasok a kislányommal otthon ilyen mennyiségben.

Ezelőtt ha boldog voltam, ha szomorú, ha megjelent valami, vagy ha akció volt, én minden alkalommal vettem egy könyvet. Aztán vagy elolvastam őket, vagy nem. Amikor már több, mint 1000 kötetem lett és nem volt tovább hova pakolni, ráébredtem, hogy a könyvvásárlás ugyanolyan pótcselekvés volt csak számomra, mint másnak a ruha, cipő, és kiegészítők vásárlása. Azóta sok év telt el, az életem színes lett, és örömmel teli, így már nincs szükségem erre a pótcselekvésre, nem vágyom a birtoklásra.

Azt mondják, hogy ne azzal kezdd a szelektálást, amit a legjobban szeretsz. Szerintem viszont nincs rá sem jó időpont, sem jó sorrend. Lelkileg kell felkészülni arra, hogy a dolgok elengedése pozitív változást hoz majd az életedbe. (Hiszen mennyi új könyv fog elférni a polcra. :D) Azt javaslom, hogy amit egyszer kiválogattál, azt nagyon gyorsan vidd el valahova a lakásból, mert hidd el, hamar visszavándorolnak a polcaidra, amikor újra átnézed a kiszelektált könyveidet.

Az évek során körülbelül 300 kötettől megváltam már, és büszke vagyok erre a teljesítményre. Jelenleg 1000+ kötetem van, a cél viszont a 300-500 könyv lesz.

Mit csinálj a kiszelektált könyvekkel?

  • Megpróbálhatod eladni. Lehet, hogy valaki éppen azt keresi, ami neked már nem kell.
  • Miután hetekig hirdetted és senkinek nem kell pénzért, de még mindig a polcodon van, add ingyen.
  • Próbáld ki a rukkola könyvcseréldét.
  • Ajánld fel a könyveket a helyi könyvtáradnak.
  • Ha nem tankönyv, leadhatod adományboltban vagy segélyszervezeteknél is.
  • Ha a fenti helyekre sem veszik be őket, sajnos a következő lépés a szelektív hulladékgyűjtés. De azért ez legyen az utolsó, jó?

Honnan szerezz be könyvet?

  • Kérj kölcsön a barátaidtól. Ha jófejek, odaadják. Én is szívesen kölcsön adok könyveket, de biztos lehetsz benne, hogy listára kerülsz, és havonta kapsz egy sms-t hogy mikor hozod vissza a könyvemet és ugye vigyázol rá…
  • Iratkozz be a helyi könyvtárba. Csoda helyek, tényleg! És hidd el, hogy a legtöbb könyvet amit megvettél, egyszer olvasod el, aztán már nem lesz aktuális számodra. Most őszintén, hány könyvet olvastál el többször?
  • Vedd meg használtan. Nem csak a másikat támogatod ezzel, aki végre megválik egy kötettől, hanem a te pénztárcád is jobban jár, hiszen a használt könyv olcsóbb.

A könyvtárat kétszer aláhúznám a gyerekesek között. Miután a család (főleg a nagymamák) már egy kisebb vagyont elköltött leporellókra, dalolókra, egyéb könyvekre, és van amivel maximum csak fejbe dobott a kislányom, eszembe jutott a könyvtár. Először hetekig ámultam, hogy milyen drága egy Anna, Peti és Gergő kötet használtan (5.000-10.000), mivel már nem lehet kapni, mégis mindenki odavan érte. Majd besétáltam egy könyvtárba, beírattam a lányom ingyen és elhoztam két kötetet is!

Korai volt az elhatározás, még nem igazán köti le, ennek ellenére megvan az a szabadságom, hogy rengeteg könyvet megmutathatok neki, és csak azt veszem meg, amit egymás után 15x kell elolvasni és addigra lejárt a kölcsönzési idő.

Ezekkel a trükkökkel rengeteg helyem marad, lehetőségem a változtatásra, és lényeges mennyiségű pénzt is megspórolok.

Te is könyvmoly vagy?

 

Detti,

#zeroherovagyok