A minimalizmus és a zero waste életmód

Olvasási idő: 3 perc

Úgy élni, hogy priorizáljuk a számunkra fontos dolgokat, és megszabadulunk olyan felesleges tárgyaktól, gondolatoktól, kapcsolatoktól, tevékenységektől, melyek hátráltatják a személyes fejlődésünket, boldogságunkat és szabadság érzetünket. Mi valahogy így képzeljük a minimalizmus “definícióját”.

Sokan úgy tartják, hogy a minimalizmus szerves része a zero waste életmódnak. Az alábbi bejegyzésben kifejtjük, mi hogyan állunk a témához, valamint ötleteket is adunk a megvalósításhoz.

Úgy élni, hogy priorizáljuk a számunkra fontos dolgokat, és megszabadulunk olyan felesleges tárgyaktól, gondolatoktól, kapcsolatoktól, tevékenységektől, melyek hátráltatják a személyes fejlődésünket, boldogságunkat és szabadság érzetünket. Mi valahogy így képzeljük a minimalizmus “definícióját”.

Sokan úgy tartják, hogy a minimalizmus szerves része a zero waste életmódnak. Az alábbi bejegyzésben kifejtjük, mi hogyan állunk a témához, valamint ötleteket is adunk a megvalósításhoz.

Valószínűleg te, aki most ezt a bejegyzést olvasod, már elkezdtél legalább kacérkodni a hulladékmentes(ebb) élet gondolatával. Ez egyben azt is jelenti, hogy lépten nyomon szembe jönnek veled szituációk, amikor választás elé kerülsz, és dönthetsz tudatosan. Remélhetőleg ezekben az esetekben a zöldebb, tisztább jövőt szolgáló fenntartható opciókat választod a romboló, felelőtlen lehetőségek helyett. Ahogy most te, mi is elindultunk valahonnan, ezért pontosan tudjuk, hogy nem történik minden egyetlen csapásra. Hasonlóan a zero waste életmódhoz, a minimalizmus is inkább egy törekvés a cél felé, mintsem állapot. Mindig lehet, és kell is edukálódni, fejlődni, hogy napról napra jobban éljünk.

Számunkra a jobb élet iránti törekvés egy olyan formája a létezésnek, amivel egyre kevesebbet ártunk az anyatermészetnek, sőt, lehetőleg inkább segítjük annak továbbélését.

Azt mondják, a zero waste életmód felé vezető út első lépéseit otthonunkban kell megtennünk. Nézz körül, milyen életet élsz, milyen tárgyaid vannak otthon, ezekből mennyit használsz napi rendszerességgel, és mi az amihez már évek óta nem nyúltál, és csak porosodik a polcon, a kamrában vagy a garázsban. Kezdd el egyszerűsíteni az otthonod, szelektáld ki a már nem használatos tárgyaidat, ruháidat, bútoraidat. Szabadulj meg mindentől, amely nem válik sem a te, sem a bolygó hasznára.

Alapvetően már abban az esetben is beszélhetünk minimalista életstílusról, ha nem gyűjtöd a reklámszatyrokat, cserébe helyettük vászonzsákokkal jársz vásárolni, vagy ha már nem halmozod a műanyag tubusokat a fürdőszobádban, mert egyszerűbb, természetesebb, hulladékmentes szappanokra váltottál.

A minimalista életszemlélet elsajátításával az alábbi témákban pozitív változások léphetnek érvénybe az életedben:

TÉR:

 • rengeteg helyed fog felszabadulni az otthonodban a felesleges tárgyak kiszelektálása után
 • az alternatív megoldások kevesebb helyet foglalnak

​IDŐ:

 • kevesebb vásárlásra fordított idő
 • kevesebb takarításra fordított idő
 • több magadra, vagy a szeretteidre fordítható idő
 • több időd lesz utazni, felfedezni a világot
 • több időt szentelhetsz a szenvedélyeidnek

LÉLEK:

 • jobban megismerheted magad, hiszen az életedet nem töltik ki többé oda nem való tárgyak, gondolatok, emberek
 • mivel kevesebb ház körüli teendőd lesz, ezért a jelen felértékelődik, jobban megéled a pillanatokat
 • lehetőséged nyílik rájönni, mit akarsz valójában az életben, hiszen letisztult környezetben a gondolataid is letisztulnak
 • nagyobb eséllyel találod meg a boldogságot
 • ha a tárgyak helyett az élményeket választod, sokkal gazdagabb lesz a lelked

PÉNZ:

 • jelentős összeget spórolhatsz meg hosszú távon, ha fenntartható alternatívákat választasz az egyszer használatos dolgok helyett
 • több pénzed marad élményekre költeni, mint azelőtt

Miután megszabadultál a számodra felesleges dolgoktól, és a megfelelő helyre juttattad őket, máris egy lépéssel közelebb kerültél a minimalista élethez.

Idővel észre fogod venni, hogy nincs szükséged annyi mindenre, mint amikről eddig azt gondoltad, hogy elengedhetetlen részei az életednek. Leválthatod a rengeteg egyszer használatos tárgyat, melyeket tömegesen kell tárolnod tartós darabokra, amelyek sokkal hosszabb életűek, és kisebb helyet foglalnak. Nem beszélve arról, hogy időt és pénzt is spórolnak neked.

Hogy csak néhány dolgot említsünk a fent már szóba hozott nejlon vs. vászontáska téma mellett, ilyen tárgyak lehetnek például:

 • kulacs, a napi néhány műanyag vizespalack helyett
 • fém borotva, az eldobható, műanyag nyelű, műanyag csomagolású társai helyett
 • vagy akár a mosható arctisztító korongok, a naponta kukában landoló vatta társaik helyett

Hamarosan induló webshopunkban olyan alternatív, fenntartható termékekhez juthattok majd hozzá, amelyek segítenek nektek a hulladékmentes életre való átállásban, és annak megtartásában.

Ha még nem tudod hogyan kezdj neki a hulladékmentes életnek, akkor van egy jó hírünk. Néhány héttel ezelőtt írtunk a zero waste életmód 5+1 alapelvéről, egy korábbi bejegyzésben. Ez az írás segítségedre lehet, hogyan indulj el a zero waste felé vezető úton, ami kéz a kézben jár a minimalizmus gondolatiságával. Ha elveszítenéd a fonalat, az alapelvek mindig segítenek visszatérni, és folytatni a tisztább jövőért, világért folytatott életmódhoz.

Továbbra is szeretjük látni, ti hogyan élitek a mindennapjaitokat, milyen kisebb vagy nagyobb tettekkel járultok hozzá Földünk élettartamához. Ha a témában posztoltok a közösségi médiában, használjátok a #zeroherovagyok hashtaget, így hozzánk is eljut, milyen csodás mindennapi hősök vagytok! 🙂

 

Vigyázzunk együtt a környezetünkre!

Zero Hero