#turitúra – a Zero Hero-s lányok bevették a belváros turkálóit!

Olvasási idő: 2 perc

Second Hand September ide vagy oda, mi imádunk turizni, úgyhogy nem füllentjük azt, hogy csak a kihívás miatt indultunk útnak, hanem inkább csak jó apropónak tűnt együtt bevenni a város legszerethetőbb turijait. Induláskor volt pár kincslelőhely a tarsolyunkban, de azért sejtettük, hogy közel sem ismerjük az összeset, ezért segítségül hívtuk a Zero Hero követők turi-ismeretét, aminek eredménye körülbelül 30 tételes lista. Lecke feladva, kiválasztani annyit, amennyit egy délután alatt gyalogszerrel be lehet járni.

 

Hagor Használtruha

Az útiterv összeállításakor jöttünk csak rá, hogy mennyire mázlisták vagyunk mi itt Budapesten, ahol átlagban 4 háztömbnyi sétára tutira találunk egy second hand butikot, tehát egy általános tévhit kipipálva, miszerint a fast fashion üzletek könnyebben elérhetők.

Apropó kontra, mindannyian tisztában vagyunk a turkálók hátulütőivel is, de korántsem nyomnak annyit a latba, amennyit a fast fashion őrület hatásai:

  • mára a divatipar az egyik leginkább környezetszennyező iparág
  • rengeteg felesleg keletkezik
  • óriási vízkészleteket emészt fel
  • kizsákmányoló munkakörülmények

Ez csak néhány érv a divatforradalom sürgetése mellett, a teljes lista ennél sokkal hosszabb.

Jelenlegi állás szerint a fast fashion és a környezettudatosság maximum köszönőviszonyban állnak egymással, tekintve az óriáscégek zöldítő kampányait, de ezek is sajnos csak ragtapaszok a modern divatipar vérző sebein. Itt jövünk a képbe mi, fogyasztók, akik dönthetnek úgy, hogy nemet mondanak az értelmetlen halmozásra, és az ezt éltető ésszerűtlen vásárlásra.

Úgyhogy elindultunk négyen lányok a #turitúra útvonalon, jártuk a listánkon szereplő helyeket, persze beugrottunk újonnan felfedezett helyekre is. Próbáltunk kalapot, ötleteltünk, mi lehet a ruhák története, jöttek szembe a szüleink ruhái, és nosztalgiáztunk 1-1 anyag láttán. A legfontosabb talán még is az volt, ahogy később megfogalmaztuk, élmény-turiztunk, nem csak bevásároltunk, shoppingoltunk, hanem eltöltöttünk egy fél délutánt egymással. <3 Nem mellékesen olyan kincsekkel tértünk haza, amiknek csak reméljük, hogy sokadik gazdái vagyunk, és ezzel a döntéssel nem csak az ökoszorongásunkat, hanem a Földre mért hatásunkat is csökkenteni tudjuk.

Hamarosan jövünk az új Zero Hero Gardrób Barter időponttal, készíthetitek az őszi-téli ruhacsomagot. 😉

Zero Hero csapat