Fenntartható szőrtelenítés lemondások nélkül

Olvasási idő: 2 perc

Kezdjük néhány ténnyel: Évente körülbelül 2 milliárd műanyag borotva végzi a szemétben világszerte. Úgy hajítjuk el őket, mintha az, hogy eltűnik a szemünk elől, egyben azt is jelentené, hogy nem lesz következménye, pedig tárgyaink életútja nem ér véget azzal, hogy kidobjuk őket. Sokan talán nem tudják, de a globális műanyagszemetünk csupán 9%-a kerül újrahasznosításra.*

A többi szeméttelepeken vagy szemétégetőkben végzi, amiben bőven akad egyszer használatos borotva és annak csomagolása is.

Mit tehetünk mi ez ellen mikrokörnyezetünkben?

Felelősséggel tartozunk a világ egészét érintő súlyos szennyezettségért, hiszen a probléma létrejöttében is szerepünk volt. Itt az idő szépíteni!

Érdemes körülnéznünk a fürdőszobánkban, és megvizsgálni ától cettig a szőrtelenítéshez használt tárgyainkat, és feltenni néhány kérdést: Vajon létezik fenntartható alternatívája? Meg kell vennem a következőt, ha ez elfogyott? Valóban szükségem van erre?

Mutatjuk, hogyan cserélheted le az eldobható eszközöket, és járulhatsz hozzá egy zöldebb, tisztább jövő megteremtéséhez.

Vissza a klasszikusokhoz!

A biztonsági borotva reneszánszát éli, nem véletlen, hiszen időtálló darab, amivel egy hétköznapi tevékenység is rituálévá válhat. Aki még nem próbálta volna, annak eláruljuk, hogy használata sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk. Néhány egyszerű mozdulattal le lehet csavarozni a borotva fejét, majd belehelyezni a pengét, és indulhat is a szőrtelenítési rutin. Ha először használsz ilyen típusú borotvát, akkor egy rövid ismerkedési időszakra szükséged lehet, hiszen a modern pengékhez képest ennek a típusú borotvának a pengéje nem mozog. De a végén hálás lehetsz magadnak, hogy leszámoltál az eldobható borotvával és ezzel együtt az ebből adódó szeméttermeléssel.

Miután elhasználtad a pengét, érdemes egy jól zárható tárolóban gyűjteni (például befőttesüveg vagy penge persely), majd leadni a hozzád legközelebb található hulladékudvarba. Veszélyes hulladéknak számít, így semmiképp se dobd a kommunális vagy szelektív kukába.

Extra tippünk: Ha borotvapamacsot is használsz, kevesebb borotvaszappanra lesz szükséged.

Szőrteleníts 100%-ig természetes anyagokkal!

A kőolajszármazékokból készült gyanták helyett itt a 3 összetevőből (cukor, víz, citromsav) álló cukorpaszta! Ehhez a világos méz színű, ragadós anyaghoz még lehúzócsíkra sem lesz szükséged, anélkül is könnyedén teszi a dolgát, és távolítja el gyökerestül a szőrszálakat.

Hogyan használd pontosan?

Vegyél az ujjaid közé egy diónyi mennyiségű, szobahőmérsékletű cukorpasztát, majd vidd fel a száraz bőrfelületre, szőrnövekedés irányával ellentétes irányba, 4-6 mm vastagságban. Párszor simítsd végig az ujjaiddal, hogy a paszta jól meg tudjon olvadni, majd a szőrnövéssel megegyező irányban húzd le. Ezt a mozdulatsort meg tudod ismételni ugyanazzal az adag pasztával, amíg el nem kezd nyúlós állagúvá válni. Amikor már teljesen megtelt, nyugodt szívvel dobhatod a Wc-be, a paszta könnyedén feloldódik, és a vízi elővilágra sem káros.

Kíméletes megoldást kínál a bőrnek, puha és kellemes érzetet hagyva maga után.Válaszd a fenntartható alternatívákat, és mutass példát vele másoknak!

*Forrás: https://piacesprofit.hu/klimablog/20-dobbenetes-adat-a-muanyagszemetrol/