Zero waste, a felkapott fogalom – mit jelent pontosan?

Olvasási idő: 3 perc

A zero waste egy napjainkban nagyon felkapott kifejezés, amibe úton-útfélen belebotlik az ember. Természetesen nekünk sem a zero waste volt az első szavunk, mi is életünk folyamán ismerkedtünk meg a mozgalommal, és annak törekvéseivel. Ha eddig kérdőjelek keringtek a fejed felett sokszor, mikor szóba került a zero waste, a cikk elolvasása után tisztább képet kapsz majd erről a nagyon fontos témáról.

Ebben a bejegyzésben segítünk megérteni, hogy honnan ered a zero waste kifejezés, mi a története, mit is jelent pontosan, és hogy mi miért küzdünk a hulladékmentességért nap, mint nap. Kezdjünk is bele!

A zero waste egy napjainkban nagyon felkapott kifejezés, amibe úton-útfélen belebotlik az ember. Természetesen nekünk sem a zero waste volt az első szavunk, mi is életünk folyamán ismerkedtünk meg a mozgalommal, és annak törekvéseivel. Ha eddig kérdőjelek keringtek a fejed felett sokszor, mikor szóba került a zero waste, a cikk elolvasása után tisztább képet kapsz majd erről a nagyon fontos témáról. Ebben a bejegyzésben segítünk megérteni, hogy honnan ered a zero waste kifejezés, mi a története, mit is jelent pontosan, és hogy mi miért küzdünk a hulladékmentességért nap, mint nap. Kezdjünk is bele!

A hulladék gyakorlatilag egyidős az emberiséggel. A természetben keletkező hulladékok egyéb élő szervezetek számára szolgálhatnak nyersanyagként, így részesei lehetnek a természetes körforgásnak. Ameddig az emberiség a természettel harmóniában élt, nem igazán keletkezett olyan hulladék, mely ne tudott volna újra hasznosulni. Majd a települések, később városok kialakulásával a társadalmak hulladéktermelése is teljesen átalakult. A középkortól kezdve például  az emberek csak az utcára dobálták a feleslegessé vált tárgyakat, szemetet, ezzel iszonyatos bűz- és mocsoktengerré változtatva saját lakóhelyüket. Mikor felismerték a korrelációt a rengeteg szemét és a pusztító járványok között, elkezdtek foglalkozni a hulladék kezelésével.

Miután a 19. században általánossá vált a hulladék eltakarítása, egészen az 1960-70-es évekig az volt a bevett szokás, hogy a településeken kívülre, szeméttelepekre szállították a szemetet. Biztonságos szemétkezelésről azonban itt még szó sincs. Az említett évtizedek során került be a köztudatba a szelektív hulladékgyűjtés fogalma. Ez egy szuper kezdeményezésnek bizonyult akkoriban, ám korántsem nyújtott tökéletes megoldást a hulladékok kezelésére. Ugyanis ez a módszer sajnos nem oldotta és a mai napig nem oldja meg a szeméttelepekre vagy szemétégetőkbe kerülő hulladékok problémáját.

Hulladéktípusok Angliában 1930-ban és 1990-ben — forrás: hulladek-suli.hu

A zero waste kifejezést publikusan először az 1970-es évek derekán Paul Palmer Phd kémikus használta, aki megalapította a Zero Waste Systems Inc. (ZWS) nevű cégét Oaklandben, California államban. A cég kezdetben feleslegessé vált vegyszereket használt fel újra. Azonos elvekre építve Paul Palmer később megalapította a Zero Waste Institute (ZWI) nevű intézetet is.

Az intézet alapelve az idők során azonban formálódott, és ma már elutasítanak minden újrahasznosítással (recycle) kapcsolatos gondolatot. Az újrahasznosítás (recycle) helyett a mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy alapjaiban kell megváltoztatni a termékek tervezését és disztribúcióját. Az utólagos hulladékgazdálkodás helyett a megelőzésben hisznek. Ideájuk szerint olyan anyagokból kellene termelni, amelyek lehetővé teszik, hogy a kész termékek közel 100 évig “élhessenek”. Valamint hogy miután lejár a “szavatosságuk”, a természetes körforgáshoz hasonló módon lehessen őket egyéb célokra felhasználni.

A ZWI gondolatisága szerint a zero waste egy harmadik generációs hulladékgazdálkodási forma.

Mutatjuk ez mit jelent:

  • Első generáció (azonnali “megoldás”)
    szemetesbe kerülés -> SZEMÉT
  • Második generáció (rövidtávú megoldás)
    a szemetesbe kerülés után újrafelhasználás -> ÚJRAHASZNOSÍTÁS
  • Harmadik generáció (hosszútávú megoldás)
    kifejezetten az újra felhasználhatóságra tervezve -> ZERO WASTE

A zero waste kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy nulla hulladék. Tulajdonképpen egy olyan logikai megközelítésről van szó amely az újrahasznosításnál (recycle) is hatékonyabb megoldásokat keres a hulladékgazdálkodás tekintetében. Ennek alapja az, hogyha a termékeket örök életűnek, azaz újrafelhasználhatónak (reusable) gyártják. Vagyis egyszerűbben megfogalmazva, a zero waste mozgalom célja az, hogy a hulladéktermelés helyett mindent használjunk újra – meg újra, szemben az egyszer használatos megközelítéssel. Így elkerülhetjük, hogy hulladék kerüljön a természetbe, hiszen minden már nem használatos, zero waste gondolkodásmóddal készült termék “élete” végén is megtalálja az új, hasznos helyét a természetben.

A zero waste kifejezés Zero Waste International Alliance (ZWIA, magyarul Zero Waste Nemzetközi Szövetsége) által megfogalmazott jelentése pedig a következő:

A zero waste egy olyan etikusságra, gazdaságosságra és hatékonyságra törekvő mozgalom, amely útmutatóként szolgál az emberek számára, hogy életmódjukat és bevett szokásaikat aszerint változtassák meg, hogy az a fenntartható, a természetben is lejátszódó folyamatokat utánozza. Ideális esetben a zero waste szerint minden termék eredeti funkciójára szánt idejének lejárta után egyéb használati célokra is alkalmazható.

A Zero Hero vállalkozás is a zero waste alapelveit követi. A webshopunkban elérhető termékeink környezettudatos módon készülnek, a fenntarthatóság szellemiségét képviselik, csomagolásuk pedig -ha van- könnyen megtalálja új helyét a természetben.

Hisszük, hogy közösen, lépésről lépésre haladva megmenthetjük a Föld jövőjét, hiszen a változáshoz a kulcs a mi kezünkben van.

Szeretnéd tudni, te mit tehetsz azért, hogy kis lépésekkel, de annál nagyobb lelkesedéssel elindulj a zero waste életmód felé vezető úton? Figyeld a weboldalunkat, illetve közösségi média felületeinket, jövő héten jövünk a következő bejegyzéssel!

Mesélünk nektek az 5R alappilléről (refuse, reduce, reuse, recycle, rot), ami megkönnyítheti az indulást, és mindig segítő támaszt nyújt, ha elbizonytalanodnál, mit tegyél.

 

Tarts velünk!

Zero Hero