Tudatos életmód – te mennyi műanyagot használsz egy nap?

Olvasási idő: 3 perc

Megszámlálhatatlanul sok napot éltem meg korábban anélkül, hogy magamon kívül gondoltam volna bármire is, vagy belegondoltam volna, hogy mit okozok a környezetemnek a választásaimmal.

Az elmúlt néhány évben, amióta egyre több információhoz jutunk hozzá a Földünk állapotához, elkezdtem figyelni magamat – de mégis, én mit teszek azért, hogy ez a csodás bolygó fellélegezhessen?

Eldöntöttem, hogy egy ideig figyelni fogom magam. Az én ökológiai lábnyomom (jelentése: az ökológiai lábnyom egy erőforrásmenedzselésben és társadalomtervezésben használt érték, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. – Wikipédia) vajon milyen mértékben befolyásolja a bolygónk állapotát?

Mindig azt gondoltam, hogy én csak egy kis hal vagyok a vízben, hogy az nem számít, hogy én hogyan élek ezen a bolygón. Ez nem azt jelenti, hogy amerre jártam szórtam a szemetet, de egyáltalán nem voltam semmilyen viszonyban a hulladékkal amit termeltem. Viszont a tudományos források nem ezt mondják: hivatalosan majdnem egy éve, 2017 augusztus 2-án jött el a nap, amikor kimerítettük a földet – tavaly az egy főre eső ökológiai lábnyom 1,71 volt a Földön, Magyarországon pedig 1,9. Egyszerűen túlfogyasztottuk a bolygónkat.

Nézzük csak végig egy átlagos napomat sok-sok évvel ezelőttről, azokból az időkből, amikor még nem volt közöm sem a fenntarthatóság kérdéseihez:

  • 7:00 – 8:00: ébredés! Kikászálódom az ágyból, be a fürdőszobába. Megnyitom a zuhanyzó csapját, amíg felrakom főni a kávét addig legalább felcammog az emeletre a melegvíz is.
  • 8:00 – 9:00: készülődés, tipikus én: a sminkeléssel sokkal több idő megy el, mint azt általában a nők mondják! Megint elfogyott a szempillaspirál, ki is dobom, kell vennem egy újat. Közben elkortyolgatom a forró italt, az elhasznált kávékapszula megy a kukába. Fogmosás az évi legalább negyedik fogkefémmel – hiszen 2-3 havonta cserélni kell a fogdoki szerint. Nagy nehezen elindulok otthonról.
  • 9:00 – 10:00: persze csak reggelizni nem sikerült, de befutok a Spar-ba egy kis harapnivalóért. Bedobok a zacsiba két croissant, illetve egy alma és egy banán sem árt, hogy nassolás nélkül kibírjam a napot. Mennek azok is egy-egy zacskóba, hiszen különben mire ragasszam az árcédulát..?
  • 12:00: ebédidő! Nincs sok időm ma, ezért elvitelre kérem az ételt a kantinban. A doboz műanyag és evőeszközt is csomagolnak mellé, amit persze egyből kidobok hiszen ezek semmire nem jók, van az irodában rendes fém!
  • 16:00: mielőtt elhagyjuk az irodát, kell egy apropó egy kis dumálásra a kollégákkal, kiugrunk hát a boltba egy csokiért és egy üdítőért. Beficcen egy fél literes kóla, ma ez is belefér!
  • 17:30: végre szabadulok. Kidobom a reggeli zacskókat, hiszen azokat már semmire nem tudom használni és hazafele veszem az irányt. Útközben megiszom egy kávét, mert estére programunk van a lányokkal, de mivel már onnan is félig elkéstem, elvitelre kérem. A kedvenc helyemen már előre tudják, hogy mit fogok kérni és készségesen töltik is a papírpohárba, amit lezárnak egy műanyag fedéllel.
  • 19:00: befutok a moziba, ahol kérek egy nachos-t sajtszósszal és mellé egy nagy sprite-ot. Boldogan szürcsölöm az italt a szívószálból, örülök, hogy ma sikerült időben ideérnem és végre nem engem heccelnek a többiek, hogy állandóan kések..
  • 21:00: a mozinak vége, a dobozokat kidobjuk a kukába a film végeztével és egy kis pletyó után mindenki indul haza. Még pont nyitva van az ALDI, beugrom, hiszen szeretnék hétvégén végre főzni egy jó lecsót – megpakolom a zacsikat paradicsommal, paprikával, hagymával, ahogy azt kell, de ha már itt vagyok akkor jöhet egy kis tej, sajt, felvágott is – szigorúan műanyag dobozból! Persze nem fér bele a táskámba, úgyhogy vennem kell egy zacskót.
  • 23:00: fogmosás után itt a nap vége.

Számomra is hihetetlen, de egy teljesen átlagos nap alatt legalább 20-25 alkalommal választottam a műanyagot úgy, hogy egy minimális erőfeszítéssel nélküle is működött volna minden mozdulatom!

Egy 2014-es adat szerint az EU-ban élők átlagosan 475 kg települési hulladékot termeltek fejenként, melynek mindössze a 44%-a volt újrahasznosítható vagy komposztálható. Hazánkban ez a szám akkor 385 kg volt.

Te mennyi műanyag terméket használsz egy nap?

Tudtad, hogy rengeteg alternatíva van, amelynek segítségével közösen csökkenthetjük a keletkezett szemét mennyiségét?

Nem születünk úgy erre a világra, hogy tudjuk hogyan tudunk hulladékmentesen létezni. Kezdd el ma, kis lépésekben, mi pedig itt vagyunk hogy megmutassuk, segíthessünk. Tarts velünk!

Zero Hero