A zero waste életmód 5+1R alapelvei…

Olvasási idő: 4 perc

… – azaz hogyan indulj el az úton

Ahogyan azt ígértük, ezen a héten arról írunk nektek, milyen alapelvek mentén indulhattok el a zero waste életmód rögös, de annál magasztosabb útján. Az 5+1R alappillért, azaz refuse, reduce, reuse, recycle, rot + repair témákat járjuk körbe ebben a bejegyzésben. Ezeken belül pedig olyan tippeket adunk, amelyek segítségével könnyedén nekivághattok a változásnak. Megmutatjuk, mit nyerhetsz azzal, hogyha a környezettudatosabb élet felé veszed az irányt.

Ha kíváncsi vagy a zero waste 5+1 alapelvére és érdekelnek a praktikák is, olvass tovább! : )

A zero waste mozgalom -amelyről múlt héten írtunk- háztartásbeli megvalósításának szülőanyja kétségkívül Bea Johnson, a Zero Waste Home nagysikerű könyv írója. Tőle származik a bűvös 5R alappillér csokor is. Mi egy kis csavarral fűszerezzük a dolgokat és +1 elemmel bővítjük azon elvek listáját, ami mentén haladva te is közelebb kerülhetsz a zero waste életmódhoz.

1. REFUSE – utasítsd vissza

Utasíts vissza minden olyan terméket, amire nincsen szükséged. Gondolunk itt például az ingyen szóróajándékokra, reklámajándékokra, termékmintákra és szórólapokra. Ebbe a kategóriába tartoznak az élelmiszerek csomagolásai, de a nylon zacskók is. Ha teheted válassz csomagolásmentes termékeket, a zöldségek és gyümölcsök pedig zacskó nélkül is jól meglesznek a kosaradban. Kéretlen reklámanyagok elkerülése érdekében pedig kiírhatod a postaládádra, hogy nem kérsz reklámot. Minden alkalommal, amikor igent mondasz a fent említett termékekre, vagy a nylon zacskóra, igényt generálsz még többre. A te döntésed, a te szavazatod.

2. REDUCE – csökkentsd a fogyasztásod

Szelektálj a dolgaid között otthon! Figyeld meg, mit használsz napi/heti/havi rendszerességgel, és mi az, amit már évek óta nem vettél elő a szekrényből vagy a garázsból! Amire már nincsen szükséged, odaadhatod a családnak vagy a barátoknak, hátha nekik éppen kapóra jönnek a dolgaid. De rendezhetsz akár lakásvásárt, vagy el is adományozhatod a számodra szükségtelenné vált tárgyakat. Nem csak lakásod válik levegősebbé, és élhetőbbé, te is fel fogsz lélegezni.

+ Vásárolj tudatosan! Lehetőleg mindig tervezd meg előre, mire van szükséged, írj bevásárlólistát és kerüld az impulzív vásárlásokat! Így csökkentheted az újabb felesleges tárgyakat otthonodban.

Hisszük, hogy szoros kapcsolat van a zero waste életmód és a minimalizmusra való törekvés között. Na, de erről majd máskor. : )

3. REUSE – használd fel újra

Ennek a lépésnek több nézőpontja is van.

Elsősorban például kezdheted azzal, hogy a meglévő, de már nem használatos tárgyaidnak találsz új funkciót. Például a fagyis dobozt ahelyett, hogy kidobnád, inkább vidd magaddal legközelebb, mikor cseresznyét, vagy például magvakat vásárolsz kimérve. A műanyag zacsi helyett tökéletes alternatívaként szolgálhat. Hasonlóképp: ne dobd ki a befőttes üvegeidet, használd őket gabonák tárolására, vagy akár ültethetsz is bele fűszernövényeket. Régi, elnyűtt ruhák anyagaiból pedig tökéletes többször használatos törlőrongy varázsolható.

A másik nézőpont az, hogy ha már tényleg az összes dobozod elhasználódott, és a már meglévő műanyag zacskóidat is végleg elnyűtted, akkor válts újakra. Ezesetben mindenképp válaszd a többször használatos opciót. Kicsi vászonzsákokat kenyérhez, zöldség-gyümölcshöz és magvakhoz, vászontáskát mindezek cipelésére nagybevásárlásokhoz, üveg tárolóedényeket a szekrényedbe a gabonának, vagy húsok és tejtermékek kimérve vásárlásához. Szerezz be többször használatos hordozható kávés “poharat” az elviteles kávéhoz/teához, valamint újratölthető kulacsot rozsdamentes acélból vagy üvegből. És ez még csak ízelítő abból, mi mindenben változtathatsz a zöldebb jövőért. : )

4. RECYCLE – hasznosítsd újra

Idáig legjobb esetben nem is kell eljutnod. Ha mégis muszáj kidobnod valamit, cselekedj környezettudatosan! Szabadulj meg a szemetedtől szelektíven! Tájékozódj arról, hol található a hozzád legközelebbi szelektív hulladékgyűjtő! Előfordulhat, hogy egy hulladékgyűjtő szigeten nem találod meg az összes konténert. Ilyenkor nézz utána a többinek is, ne dobd azonnal a kommunális kukába!

A budapesti szelektív hulladékgyűjtő szigetekről bővebben erre a linkre kattintva olvashatsz.

Természetesen javaslatunk mégis az, hogy ha teheted, válassz csomagolásmentes, vagy üveg, fém és papír opciókat. Lehetőleg kerüld a műanyagokat! Ugyanis ma Magyarországon az utcai műanyag szelektív hulladéknak körülbelül 55%-a hasznosítható újra, a maradék 45% vagy a szemétégetőben, szeméttelepeken vagy az óceánban köt ki. Ezt te sem szeretnéd, igaz?

5. ROT – komposztálj

Neked is feltűnt már mennyi organikus hulladékot termelünk nap, mint nap? Például a zöldségek és gyümölcsök héja, vagy növények elszáradt levelei mind ebbe a kategóriába tartoznak. Ha ezek nem kerülnének a szemetesbe, máris drasztikus mértékben csökkenne hulladéktermelésünk. A jó hír az, hogy erre is van megoldás: az organikus hulladék nagy része komposztálható. Ez bizony nem egyszerű feladat, ha az ember városban él, de még így is vannak lehetőségek. Zöld övezetben élők akár a kert végében is nekikezdhetnek a komposztálásnak. Nézz utána, számodra mi a legmegfelelőbb komposztálási eljárás! : )

+1 REPAIR – javítsd meg

Elromlott műszaki cikkek, kiszakadt nadrágok, leszakadt gombok és elnyűtt bútorok. A legtöbben ezektől azonnal megszabadulnak, majd lecserélik egy újra. Pedig van más út is, ami nem más, mint a javítás. Több évszázadok keresztül a használati tárgyakat hosszú életűre tervezték. Anno konyhai eszközök generációkat éltek meg, ma pedig még a mosógépeket is néhány évente cseréljük, mert elromlanak. Fogyasztói társadalom vagyunk, ezért mindent, ami elromlik, azonnal helyettesítünk egy újjal, ahelyett, hogy először megpróbálnánk megjavítani.

A zero waste életmód jegyében próbáld meg az elromlott dolgaidat első körben megjavítani/szervizeltetni, mielőtt lecseréled. Biztos, hogy nem foltozható már az a lyukas zokni? Nem lehet, hogy csere helyett megérne egy csiszolást és festést az a régi asztal? Ha ezeket a kérdéseket felteszed magadnak, és őszintén megválaszolod, ahelyett hogy azonnal cserélnéd az elhasználódott tárgyaidat, máris környezettudatosabb emberré váltál.

Most, hogy már tisztában vagy milyen alapelveket érdemes követned annak érdekében, hogy Földünk egy tisztább hely legyen, nincs más hátra, mint előre!

Hamarosan induló webshopunkban rengeteg olyan termékkel jövünk, amelyek segítenek nektek átállni a fenntartható életre. A fentebb felsorolt opciókból is elhozunk nektek jó néhány alternatívát. Kövess bennünket facebookon és instagramon, nehogy lemaradj az indulásról!

Szívesen látnánk, te hogyan teszel a környezetért és hogyan vagy Zero Hero a mindennapokban. Használd a #zeroherovagyok hashtaget a social media felületeken, amikor úgy érzed, jót teszel a Földért. Inspiráld ismerőseidet, hogy közösen egy fenntarthatóbb jövőt teremthessünk! 🙂

Zero Hero