Komposztálási kisokos, tévhitek megcáfolva

Olvasási idő: 4 perc

Fontosnak tartjuk, hogy az egyszer használatos műanyagok, és egyéb nehezen vagy sosem lebomló mindennap használatos anyagok kártékony hatásai mellett beszéljünk a háztartási hulladékok feldolgozásáról is.

Ebben a bejegyzésben a komposztálásról gyűjtöttünk nektek információkat. Ha érdekel, mit kezdhetsz a háztartási hulladékoddal, ez a cikk érdekes lehet számodra.

Életünk szerves része az evés. Még fontosabb az egészséges, természetes alapanyagokból összeállított ételek fogyasztása. Sokan vagyunk, akik tudatosan étkezünk, de legalábbis igyekszünk nagyon odafigyelni, mi az, amit beviszünk a szervezetünkbe.

Aki sok előregyártott/előre csomagolt ételt fogyaszt, azon felül, hogy nem feltétlen a legegészségesebb opciót választja, rengeteg hulladékot is termel a csomagolások formájában. Amelyik háztartásban inkább természetes alapanyagokat dolgoznak fel csomagolások nélkül, ott sok organikus hulladék keletkezik. Gyümölcsök valamint zöldségek héja, kávézacc, és egyebek – ezekre később kitérünk a bejegyzésben.

Többek között ezért is fontosnak tartjuk, hogy az egyszer használatos műanyagok, és egyéb nehezen vagy sosem lebomló mindennap használatos anyagok kártékony hatásai mellett beszéljünk a háztartási hulladékok feldolgozásáról is.

Ebben a bejegyzésben a komposztálásról gyűjtöttünk nektek információkat. Ha érdekel, mit kezdhetsz a háztartási hulladékoddal, ez a cikk érdekes lehet számodra. Görgess tovább! : )

Kezdjük az alap infókkal

A komposztálás egy olyan biológiai folyamat, amely hulladékok, és egyéb melléktermékek szerves anyagait humuszszerű anyaggá alakítja át. Főleg a mezőgazdaságban, illetve a kertészetekben alkalmazott módszerről van szó, de háztartásokon belül is egyre nagyobb lendülettel alkalmazzák ezt az eljárást. Biológiai oxidációról, valamint földlakó élőlények tevékenységéről van szó, ezek bontják le a szerves anyagokat. A komposztálás egy anaerob folyamat, ami azt jelenti, hogy a levegő oxigéntartalma segít a lebontásban. A folyamat során szén-dioxid és ásványi sók, valamint részben humusz keletkezik. (forrás: wikipedia)

A komposztálás módszerével a háztartási hulladék 30-50%-al, a kerti hulladék pedig majdnem 100%-al csökkenthető. Ezzel tehermentesíthetőek a hulladéklerakók, valamint zöldebbé tehető a Föld.

A komposztálás során keletkező komposzttrágya hatása tovább tart, mint a szerves trágyáé. Emellett a komposzttrágya alkalmazása a földeken növeli a talajlakó élőlények aktivitását, és a növények immunrendszerének erősítéséből is kiveszi a részét.

Kerti komposztáló esetén többféle módszer alkalmazható, illetve a jó hír az, hogy létezik olyan komposztálási eljárás is, amelyet lakásban élők is működtethetnek. : )

Az Átalakuló Wekerle telep youtube-csatornáján találtunk egy szuper összefoglalót arról, milyen érvekkel cáfolhatóak meg a komposztálás ellen szóló gondolatok.

A videó alapján írjuk az alábbiakat:

1. tévhit: A komposztálás drága

cáfolása:A komposztáláshoz szükséges kellékek a legtöbb kiskertben megtalálhatók, a komposztálót pedig beszerezhetjük akár az internetről (kb. 10 ezer forintért már találunk), de mi magunk is építhetünk egyet.

2. tévhit: A komposztálás munkaigényes

cáfolás:A komposztot elég 2-3 havonta felkeverni, télen pedig nem is kell hozzányúlni.

3. tévhit: A komposztálás büdös és fertőző

cáfolás: A komposztálás során rothadás nem, legfeljebb korhadás indulhat be. A kellemetlen szagok akkor keletkeznek, ha elrontjuk az eljárást. Ez akkor történhet meg, ha túllocsoljuk, vagy például oda nem illő dolgok kerültek a komposztálóba. Nem oda illő dolgok közé tartoznak a hús- és tejtermékek, vagy már megfőtt ételek maradékai. Ezekről alább írunk.

A nemkívánatos szagok eltüntethetők forgács, széna, szalma, vagy akár föld hozzáadásával is.

4. tévhit:  A komposztálásra váró anyagok előkészítése sok eszközt igényel

cáfolás: Bármilyen, a konyhában vagy a kertben keletkező szerves hulladékot komposztálhatunk. Ezek közül kivételek a főtt ételek, a hús- és tejtermékek a szagok, a fertőzésveszély és a rágcsálók megjelenése miatt. Ne tegyük a komposztálóba a beteg növényi részeket sem, hogy elkerüljük a továbbfertőződést és a gazosodást.

A komposztálást nem kell beindítani sem, ugyanis azt milliárdnyi apró mikroorganizmus, rovarok és giliszták végzik. Ezek pedig már ott vannak a levegőben és a talajban.

Ezért nincs a komposztálónak alja, és ezért fontos, hogy természetes talajra helyezzük.

5. tévhit: A komposztáláshoz tudományos szakértelem szükséges

cáfolás: Nem szükséges tudományos szakértelem, mindösszesen a megfelelő szén-nitrogén arányra kell figyelni. Ehhez pedig elég annyit tudni, hogy nagyjából 50-50% arányban kell tartani a barna, azaz széndús valamint zöld, azaz nitrogéndús anyagok mennyiségét a komposztálóban.

Segítségképp itt egy lista ezekről az anyagokról:

Barna komposztálandók:

 • festetlen papír, karton
 • papír hulladék, postai hulladék (a borítékban található műanyag fólia nélkül!)
 • őszi avar
 • faapríték, fűrészpor, faforgács
 • száraz széna, szalma
 • por

​Zöld komposztálandók:

 • fűnyesedék
 • nyers zöldségek, gyümölcsök lehámozott héja – Sok gyümölcs, zöldség héja ehető, és különféle vitaminokat is tartalmaznak, kár megválni tőlük 🙂
 • fiatal, zöld gyomok hajtásai (magok nélkül)
 • növényevők (pl tehén, ló) és szárnyasok trágyája
 • puha, zöld lemetszett ágak, levelek, lomb
 • kávézacc, tealevél

Megjegyzés:

A filteres teák közül némelyik filter műanyagot tartalmaz, ezért győzödj meg róla, hogy a filter papírból készült, vagy szedd ki a már elhasznált teafüvet, és csak azt tedd a komposztra. A filter ilyen esetben a kommunális kukába való. Javasoljuk, hogy a filteres verzió helyett válassz szálas teát!

Egyéb komposztálandók:

 • levágott köröm és haj
 • összetört tojáshéj
 • természetes rostanyagok (pl. 100% pamut vagy gyapjú)
 • faégetésből származó hamu (mérsékelten)

Ne dobd a komposztálóba:

 • kövek, műanyagok, fémek, üveg, egyéb el nem bomló szervetlen anyagok
 • építési törmelék
 • impregnált fahulladék
 • magvas gyomok
 • festék, vegyszer, ezek dobozai
 • veszélyes, illetve radioaktív hulladék
 • citrusok héja

Megjegyzés: kivéve, ha valami biztos bio forrásból származó gyümölcsről van szó. Ugyanis a vegykezelt gyümölcsök héja sajnos nem bomlik le.

6. tévhit: A komposztálás sokáig készül, nem sokat ér

cáfolás: A komposztunk rengeteg anyagból készül, ezért minden, amire a növényeknek szüksége lehet, megtalálható benne. Emellett lazítja a talajt és javítja annak vízmegtartó képességét.

Ezzel szemben a műtrágyában nincs meg minden tápanyag, ami a növények fejlődése szempontjából fontos, elsavasítja a talajt és pusztíthatja a talajéletet. Ezért ha nem megfelelően használjuk, akár káros is lehet.

Amennyiben nincs lehetőséged kertben komposztálni, és a lakáson belül szeretnéd megoldani a komposztálás lehetőségét, ajánljuk ezt a nagyon klassz cikket a humusz.hu oldalról.

Ebben a cikkben lépésről lépésre elolvashatod mire van szükséged, és hogyan működtetheted helyesen a komposztálódat a négy fal között. : )

Ha lakáson belül sem tudsz vagy nem szeretnél komposztálni, viszont mégis szeretnél tudatosan megszabadulni a háztartási hulladéktól, akkor a ShareWaste alkalmazást neked találták ki. Klikk a linkre további infókért!

https://sharewaste.com/

Ha pedig úgy döntesz, hogy belevágsz, és komposztálsz, posztolj instagramon vagy facebookon, és használd a #zeroherovagyok hashtaget! Hadd legyünk büszkék, milyen szuper Zero Hero vagy!

 

Gyere velünk, tegyük egy élhetőbb hellyé a Földünket!

Zero Hero