Életünk szerves része az evés. Még fontosabb az egészséges, természetes alapanyagokból összeállított ételek fogyasztása. Sokan vagyunk, akik tudatosan étkezünk, de legalábbis igyekszünk nagyon odafigyelni, mi az, amit beviszünk a szervezetünkbe.
Aki sok előregyártott/előre csomagolt ételt fogyaszt, azon felül, hogy nem feltétlen a legegészségesebb opciót választja, rengeteg hulladékot is termel a csomagolások formájában. Amelyik háztartásban inkább természetes alapanyagokat dolgoznak fel csomagolások nélkül, ott sok organikus hulladék keletkezik. Gyümölcsök valamint zöldségek héja, kávézacc, és egyebek – ezekre később kitérünk a bejegyzésben.
Többek között ezért is fontosnak tartjuk, hogy az egyszer használatos műanyagok, és egyéb nehezen vagy sosem lebomló mindennap használatos anyagok kártékony hatásai mellett beszéljünk a háztartási hulladékok feldolgozásáról is.
Ebben a bejegyzésben a komposztálásról gyűjtöttünk nektek információkat. Ha érdekel, mit kezdhetsz a háztartási hulladékoddal, ez a cikk érdekes lehet számodra. Görgess tovább! : )
Kezdjük az alap infókkal
A komposztálás egy olyan biológiai folyamat, amely hulladékok, és egyéb melléktermékek szerves anyagait humuszszerű anyaggá alakítja át. Főleg a mezőgazdaságban, illetve a kertészetekben alkalmazott módszerről van szó, de háztartásokon belül is egyre nagyobb lendülettel alkalmazzák ezt az eljárást. Biológiai oxidációról, valamint földlakó élőlények tevékenységéről van szó, ezek bontják le a szerves anyagokat. A komposztálás egy anaerob folyamat, ami azt jelenti, hogy a levegő oxigéntartalma segít a lebontásban. A folyamat során szén-dioxid és ásványi sók, valamint részben humusz keletkezik. (forrás: wikipedia)
A komposztálás módszerével a háztartási hulladék 30-50%-al, a kerti hulladék pedig majdnem 100%-al csökkenthető. Ezzel tehermentesíthetőek a hulladéklerakók, valamint zöldebbé tehető a Föld.
A komposztálás során keletkező komposzttrágya hatása tovább tart, mint a szerves trágyáé. Emellett a komposzttrágya alkalmazása a földeken növeli a talajlakó élőlények aktivitását, és a növények immunrendszerének erősítéséből is kiveszi a részét.
Kerti komposztáló esetén többféle módszer alkalmazható, illetve a jó hír az, hogy létezik olyan komposztálási eljárás is, amelyet lakásban élők is működtethetnek. : )
Az Átalakuló Wekerle telep youtube-csatornáján találtunk egy szuper összefoglalót arról, milyen érvekkel cáfolhatóak meg a komposztálás ellen szóló gondolatok.
A videó alapján írjuk az alábbiakat:
1. tévhit: A komposztálás drága
cáfolása:A komposztáláshoz szükséges kellékek a legtöbb kiskertben megtalálhatók, a komposztálót pedig beszerezhetjük akár az internetről (kb. 10 ezer forintért már találunk), de mi magunk is építhetünk egyet.
2. tévhit: A komposztálás munkaigényes
cáfolás:A komposztot elég 2-3 havonta felkeverni, télen pedig nem is kell hozzányúlni.
3. tévhit: A komposztálás büdös és fertőző
cáfolás: A komposztálás során rothadás nem, legfeljebb korhadás indulhat be. A kellemetlen szagok akkor keletkeznek, ha elrontjuk az eljárást. Ez akkor történhet meg, ha túllocsoljuk, vagy például oda nem illő dolgok kerültek a komposztálóba. Nem oda illő dolgok közé tartoznak a hús- és tejtermékek, vagy már megfőtt ételek maradékai. Ezekről alább írunk.
A nemkívánatos szagok eltüntethetők forgács, széna, szalma, vagy akár föld hozzáadásával is.
4. tévhit: A komposztálásra váró anyagok előkészítése sok eszközt igényel
cáfolás: Bármilyen, a konyhában vagy a kertben keletkező szerves hulladékot komposztálhatunk. Ezek közül kivételek a főtt ételek, a hús- és tejtermékek a szagok, a fertőzésveszély és a rágcsálók megjelenése miatt. Ne tegyük a komposztálóba a beteg növényi részeket sem, hogy elkerüljük a továbbfertőződést és a gazosodást.
A komposztálást nem kell beindítani sem, ugyanis azt milliárdnyi apró mikroorganizmus, rovarok és giliszták végzik. Ezek pedig már ott vannak a levegőben és a talajban.
Ezért nincs a komposztálónak alja, és ezért fontos, hogy természetes talajra helyezzük.
5. tévhit: A komposztáláshoz tudományos szakértelem szükséges
cáfolás: Nem szükséges tudományos szakértelem, mindösszesen a megfelelő szén-nitrogén arányra kell figyelni. Ehhez pedig elég annyit tudni, hogy nagyjából 50-50% arányban kell tartani a barna, azaz széndús valamint zöld, azaz nitrogéndús anyagok mennyiségét a komposztálóban.
Segítségképp itt egy lista ezekről az anyagokról:
Barna komposztálandók:
- festetlen papír, karton
- papír hulladék, postai hulladék (a borítékban található műanyag fólia nélkül!)
- őszi avar
- faapríték, fűrészpor, faforgács
- száraz széna, szalma
- por
Zöld komposztálandók:
- fűnyesedék
- nyers zöldségek, gyümölcsök lehámozott héja – Sok gyümölcs, zöldség héja ehető, és különféle vitaminokat is tartalmaznak, kár megválni tőlük 🙂
- fiatal, zöld gyomok hajtásai (magok nélkül)
- növényevők (pl tehén, ló) és szárnyasok trágyája
- puha, zöld lemetszett ágak, levelek, lomb
- kávézacc, tealevél
Megjegyzés:
A filteres teák közül némelyik filter műanyagot tartalmaz, ezért győzödj meg róla, hogy a filter papírból készült, vagy szedd ki a már elhasznált teafüvet, és csak azt tedd a komposztra. A filter ilyen esetben a kommunális kukába való. Javasoljuk, hogy a filteres verzió helyett válassz szálas teát!
Egyéb komposztálandók:
- levágott köröm és haj
- összetört tojáshéj
- természetes rostanyagok (pl. 100% pamut vagy gyapjú)
- faégetésből származó hamu (mérsékelten)
Ne dobd a komposztálóba:
- kövek, műanyagok, fémek, üveg, egyéb el nem bomló szervetlen anyagok
- építési törmelék
- impregnált fahulladék
- magvas gyomok
- festék, vegyszer, ezek dobozai
- veszélyes, illetve radioaktív hulladék
- citrusok héja
Megjegyzés: kivéve, ha valami biztos bio forrásból származó gyümölcsről van szó. Ugyanis a vegykezelt gyümölcsök héja sajnos nem bomlik le.
6. tévhit: A komposztálás sokáig készül, nem sokat ér
cáfolás: A komposztunk rengeteg anyagból készül, ezért minden, amire a növényeknek szüksége lehet, megtalálható benne. Emellett lazítja a talajt és javítja annak vízmegtartó képességét.
Ezzel szemben a műtrágyában nincs meg minden tápanyag, ami a növények fejlődése szempontjából fontos, elsavasítja a talajt és pusztíthatja a talajéletet. Ezért ha nem megfelelően használjuk, akár káros is lehet.
Amennyiben nincs lehetőséged kertben komposztálni, és a lakáson belül szeretnéd megoldani a komposztálás lehetőségét, ajánljuk ezt a nagyon klassz cikket a humusz.hu oldalról.
Ebben a cikkben lépésről lépésre elolvashatod mire van szükséged, és hogyan működtetheted helyesen a komposztálódat a négy fal között. : )
Ha lakáson belül sem tudsz vagy nem szeretnél komposztálni, viszont mégis szeretnél tudatosan megszabadulni a háztartási hulladéktól, akkor a ShareWaste alkalmazást neked találták ki. Klikk a linkre további infókért!
Ha pedig úgy döntesz, hogy belevágsz, és komposztálsz, posztolj instagramon vagy facebookon, és használd a #zeroherovagyok hashtaget! Hadd legyünk büszkék, milyen szuper Zero Hero vagy!
Gyere velünk, tegyük egy élhetőbb hellyé a Földünket!
Zero Hero