Megúszós virág helyett tudatos döntések – Ajándéktippek a Zero Hero lányoktól

Olvasási idő: 2 perc

Ahogy a címből már sejteni lehet, egy szubjektív lista következik, de szerintünk nem vagyunk egyedül a vágott virág kiábrándultságban.

Helyette összegyűjtöttünk pár ötletet, amivel a klasszikus, néha már-már pazarlásba, felesleges halmozásba torkolló nőnapi ajándékokat kiválthatjuk. Sok esetben a jó öreg bevált módszerek és felesleges hagyományok ápolása lehet a tudatos döntések veszte. Nincs szükség egy huszadik plüssállatra, egy újabb fényképes párnára.

Mi a baj a vágott virággal?

Végső soron semmi, ha a közeli rétről szedted (a méhecskéknek persze hagyjatok a vadvirágokból!), vagy olyan helyről vásároltad, ahova keveset utazott. Az import virágok ugyanis nagyobb mértékben tűnnek fel a virágboltokban mint azt gondolnánk, jelentős környezeti terhelést hagyva maguk után. Felmerül a kérdés: Vajon egy cserepes virággal nem hagynál nagyobb nyomot az ajándékozottban, és kisebbet a természeti környezetben?

Flow-élményekből sosem elég

Egy személyre szabott élmény, a közösen eltöltött idő olyan ajándék, ami hiába nem kézzelfogható, mégis maradandó. Idén vasárnapra esik a Nőnap, ha az idő is úgy akarja, és imádjátok a természetet, irány a szabad! Ha még nem látta a kedvenc kiállítását, akkor kézenfekvő a múzeum, ha régóta el szeretne merülni az analóg filmelőhívás rejtelmeibe, akkor arra is van megoldás. Élmények végtelen tárháza érhető el a workshopoktól elkezdve a közösségi főzésen keresztül az állatotthonban való önkénteskedésig bármi.

Izzítsd a képzelőerőd és az Ecosia keresőt!

Nonkomformista tárgyi ajándék

A kézzelfogható ajándékok sem az ördögtől valók, a számítógép, amin dolgozunk is egy tárgy, a hátizsákunk nélkül sem lennénk meg, és a hajgumi sem hiányozhat a csuklónkról.

De minden ajándékozás előtt érdemes feltenni a kérdést: Valóban szüksége van erre? Ezzel a kérdéssel már félúton jársz a tudatosság felé, amit hidd el, az ajándékozott is értékelni fog, mert nem kap egy újabb tábla csokoládét, ami a múltkor se ízlett neki, de nem mert szólni.

Szóval, ha tudomásodra jutott, hogy szüksége van egy jógamatracra, akkor indíts egy rövid keresést, és válaszd a legkörnyezettudatosabb megoldást, egy olyan matracot, amik elhasznált búvár ruhákból készültek.

Tudod, hogy megfogadta, betartja a napi folyadékbevitelt és folyton úton van? Lepd meg egy tartós kulaccsal!

A hangsúly itt is a kreativitáson van, hogy ne a legkézenfekvőbbet válasszuk, helyette valami olyat, amin érződik a figyelmesség és a tudatosság.

Zero Hero tuti tipp: Bárhogy is döntesz, ne engedd, hogy csőbe húzzon a virág szirmokba fojtott nőnapi őrület, törekedj az ünnepnapokon is a tudatos döntésekre! Nehezített pálya, de menni fog!

Zero Hero csapat