Menstruációs kehely

Elérkeztek a piros betűs napok? A menstruációs kehely egy fenntartható és hulladékmentes alternatívája a tamponoknak. Mindegyik nálunk kapható menstruációs kehely 100% bevizsgált orvosi szilikonból készül és abszolút zero waste! Találd meg a neked megfelelőt!

#menstruációskehely #intimkehely #mestruációstölcsér #intimtölcsér

A menstruációs kehely használata

Miután megvásároltad és kibontottad az első menstruációs kelyhedet, NE használd azonnal! Fontos, hogy minden új menstruációs kehely az első használat előtt fertőtlenítésre kerüljön. Ezt nagyon egyszerűen megteheted.Menstruációs kehely fertőtlenítése forrásban lévő vízben

 1. Forralj fel vizet egy edényben
 2. Forrástól számítva 3-5 percig hagyd benne a menstruációs kelyhet (odafigyelve arra, hogy ne érjen az edény aljára!)
 3. Szedd ki és öblítsd le hideg/langyos vízzel

A menstruációs kehely felhelyezéseA menstruációs kehely felhelyezése előtt mindig moss kezet

 1. Kézmosás
  A menstruációs kehely felhelyezése előtt sose felejts el alaposan kezet mosni! Mindig tiszta vízzel és lágy szappannal moss kezet.
 2. Összenyomás
  Nyomd össze a kehely száját, hogy előkészíthesd a hajtásra.
 3. Hajtás
  Számtalan mód van arra, hogy felhelyezés előtt miképp lehet összehajtani a menstruációs kelyhet. Mi most bemutatjuk neked a két legnépszerűbbet: a C-hajtást és „Punch Down” hajtást. Bármelyiket is választod, addig tartsd ebben a formában a kelyhet, amíg a hüvelyedben el nem éri a végső pozícióját.

Menstruációs kehely C hajlítása

C-hajtás: Miután összenyomtad a kelyhet, hajtsd azt félbe, hogy a szája egy „C” betűt ábrázoljon. Tartsd ezt a pozíciót szorosan és készülj a felhelyezésre.

Menstruációs kehely Punch-Down hajlítása

Punch Down hajtás: Miután összenyomtad a kelyhet, hasonlóan hajtsd félbe, mint a „C hajtás” esetében. Azonban most a „C” betű hasát nyomd be erősebben, hogy a szárai egymást fedjék. Tartsd ezt a pozíciót szorosan és készülj a felhelyezésre.

 1. Kényelmes pozíció
  Fontos, hogy a felhelyezés közben az izmaid relaxált állapotba kerüljenek és ne legyenek megfeszülve. Keress egy kényelmes pozíciót (akár fekve, guggolva, wc-n ülve, állva vagy síkosítót használva) és helyezd fel a menstruációs kelyhet. (Pro tipp: ha a szeméremajkaidat szétnyitod a szabad kezeddel, jobban hozzáférsz)
 2. Felhelyezés
  A menstruációs kehely összehajtott végét helyezd a hüvelyedhez, majd dugd be a tetejét. Told az ujjaddal felfelé lassan, míg az egész be nem kerül (a szárnak is bent kell lennie). Figyelj arra, hogy ne helyezd túl magasra (kb. fél cm-re kell lennie a szárnak a hüvelynyílástól).

Forgasd el a menstruációs kelyhet a felhelyezés után

Lassan forgasd a kelyhet a hüvelyedben, majd engedd el és húzd ki az ujjaidat (ha megfelelően kinyílt, akkor könnyebb forgatni). Ha ügyesen csináltad, hallanod kell egy „pukk” hangot. Ez jelzi, hogy a menstruációs kehely megfelelően kinyílt.

Ezt ellenőrizheted azzal, hogy végig vezeted az ujjadat a kehely körül vagy óvatosan meghúzod a menstruációs kehely szárát: ha ellenállást érzel, létrejött a vákuum és a kehely jó helyen van.

A menstruációs kehely kivételeMenstruációs kehely kivétele

A menstruációs kelyhet mérettől és a ciklus intenzitásától függően 8-12 órán keresztül hagyhatod bent. Amennyiben most használod előszőr: ürítsd gyakrabban, hogy kiismerd a kehely kapacitását.

A menstruációs kehely kivétele hasonlóan zajlik, mint a felhelyezése – értelemszerűen vissza fele.

 1. Kézmosás
  A menstruációs kehely kivétele előtt sose felejts el alaposan kezet mosni! Mindig tiszta vízzel és lágy szappannal moss kezet.
 2. Kényelmes pozíció
  Fontos, hogy a kivétel közben az izmaid relaxált állapotba kerüljenek és ne legyenek megfeszülve. Keress egy kényelmes pozíciót (akár fekve, guggolva, wc-n ülve, állva vagy síkosítót használva) és vedd ki a menstruációs kelyhet. (Pro tipp: ha a szeméremajkaidat szétnyitod a szabad kezeddel, jobban hozzáférsz)
 3. Kivétel
  A kehely kivételekor húzd meg annak a szárát óvatosan, amíg el nem éred magát a kelyhet. Óvatosan csípd meg a kehely tövét (vagy tedd mellé az ujjadat), hogy oldd a vákumot és könnyebben ki tudd szedni.
  Ne húzd ki a kelyhet kizárólag a száránál fogva!
 4. Kiürítés és elmosás
  Miután kivetted a menstruációs kelyhet, ürítsd ki a tartalmát a wc-be vagy a mosdókagylóba, öblítsd át vízzel alaposan, majd helyezd vissza.
  Ha olyan helyen tartózkodsz, ahol nem tudod elmosni, használj törlőkendőt (pl. OrganiWipe) és töröld el azzal. Később ne felejtsd el átmosni!

A menstruációs kelyhet gyakorlatilag korlátlan ideig újrahasználhatod

Ha vége a ciklusodnak, ismételd meg a fertőtlenítés fázist és csak azután helyezd el a tároló tasakjába:

 1. Forralj fel vizet egy edényben
 2. Forrástól számítva 3-5 percig hagyd benne a menstruációs kelyhet (odafigyelve arra, hogy ne érjen az edény aljára!)
 3. Szedd ki és öblítsd le hideg/langyos vízzel

Használd újra és újra a menstruációs kelyhed és védd a környezeted! Tudtad, hogy évente akár 500 db-nál is több tampont/betétet használsz el? Cseréld le őket 1 db menstruációs kehelyre!

 

Illusztrációk forrása: organicup.com